• Eposta: info@yolacanerconsulting.com

Stratejik Ortaklıklarla Çığır Açın!

  • 0
800 800 Yolaçaner Consulting

Strateji geliştirirken stratejik ortaklık opsiyonları gündeme gelir, ancak çabukça da zor ve riskli olarak etiketlenir.

Özellikle Türkiye’de, güven ve diyalog ortamının olmadığı ülkemizde, iş ortaklığına ekseriyetle çekimser bakılır.

Hal böyle olunca da tek bir işletmenin gücünü aşan büyük stratejik projelerin gerçekleşmesi de imkansızlaşır …

Ayrıca, gelişmiş ülkelerde güçbirlikleri tercihen ülke dahilinde yapılırken, Türkiye’de yabancı ortaklarla çalışılır. Teknoloji yabancıdan, satması bizden.

Örneğin, kayda değer bir Sabancı-Koç Grubu işbirliğine hiç rastladınız mı?

Elbette hayır. Ezeli rakipler hiç işbirliği yapar mı?

Daimler ve BMW vakası

Yapar!

Tam bir ay önce Daimler ve BMW, dünyanın önde gelen iki motorlu taşıt üreticisi, dijital iş modellerini kapsayan mobilite hizmetlerinde güçbirliği yapma kararı aldı.

Stratejik ittifakın arkasındaki rasyonel Avrupa’da tam anlamıyla entegre bir mobilite ekosistemi gerçekleştirmek.

Bunun için gereken göreceli büyük yönetsel, teknolojik ve finansal yatırımı paylaşarak da hem sinerjilerden faydalanmak hem de müşteriye tek elden, kapsam alanı geniş, bütünsel bir mobilite ekosistemi sunmak.

İki şirket de en az 10 sene öncesinden dijital stratejileri kapsamında taşıt üreticiliğinden mobilite hizmetleri sağlayıcılığına geçiş sürecini başlattılar.

Ancak gelinen noktada iş modellerini bir üst düzeye taşıyabilmek, yani çığır açmak için çok akıllıca bir hamleyle ortaklık yapmaya karar verdiler.

Stratejik Ortaklıklarla Çığır Açın! / Photo: The Financial Analyst.net

Coopetition

Bir yandan ortak, öte yandan ise rakip olan şirketlerin yaptıklarına stratejik jargonda “coopetition” diyoruz.

Coopetition stratejik düşüncenin vizyon/misyon odaklılığını çok güzel ifade eden bir konsept.

Rakip şirketler tabii ki birbirlerini alkışlamaz, ancak daima saygı duyar. Çünkü gün gelir kendilerini aşmaları gerekir ve o zaman da etkili ve etkince beraber çalışabilmeleri için elzem olan güven ve diyalog çok önemlidir.

Stratejik Ortaklıklarla Çığır Açın! / Photo: Daimler BMW JV_Twitter.com

Daimler ve BMW ortaklığı müşteriler açısından çok önemli kullanım avantajları sağlayacak ve hem memnuniyet hem de sadakat oranlarında da güçlü artışlara vesile olacağı şüphesiz.

(1) Araba paylaşım hizmetlerinin (car2go, DriveNow) entegrasyonuyla müşteriler dünyanın 31 büyükşehirinde toplam 20.000 araca ulaşabilecekler.

(2) Mobilite satış platformlarının (moovel, ReachNow) birleşmesiyle müşteriler geniş bir ağ dahilinde otobüs, metro, tramvay gibi farklı ulaşım hizmetleri için online bilet satın alabilecekler.

(3) Mobil araç çağırma platformlarının (mytaxi, Chauffeur Privé, Clevertaxi, Taxibeat) bütünselleşmesiyle müşteriler için dünyanın en büyük araç çağırma hizmeti oluşacak.

(4) Park yeri bulma-kiralama aplikasyonlarının (Parkmobile, ParkNow) entegrasyonuyla müşteriler konforlu bir şekilde park yeri bulup kiralayabilecekler.

(5) Elektrikli araç şarj istasyonları ağlarının (ChargeNow, Digital Charging Solutions) ortaklığa dahil edilmesiyle de müşterilere tam tamına 143.000 noktada arabalarını şarj etme imkanı sunulacak.

Stratejik Ortaklıklarla Çığır Açın! / Photo: CarBuzz.com

Ya Türkiye?

Türkiye’nin her sektörde çok daha fazla güçbirliğine ihtiyacı var.

Bu bağlamda, küçük olsun benim olsun, diyenlere de sadece şaşırıyorum.

İşbirliklerinin devlet tarafından organize edilmesine de ayrıca karşıyım.

Çünkü tepe yönetimler özgün stratejiler geliştirme kapasitesine sahip olmalı ve kurumlarının geleceğinden devletin değil bizzat kendilerinin sorumlu olduğunu göstermeliler.

Açıkçası, çeşitli bakanlıkların talimatıyla stratejik girişimler yapılmasını daima yadırgadım, fakat diğer yandan da bunun ülkemizdeki güven ve diyalog eksikliğinin bir neticesi olduğunun da farkındayım …

Ülke olarak işbirliğine özellikle (1) AR-GE, (2) ÜR-GE, (3) Lojistik-depolama ve (4) Çalışan gelişimi eğitimlerinde ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum; çünkü özellikle bu alanlarda işletmelerimizin kendilerini aşmaları gerektiğini gözlemliyorum.

Teknokentlerde ise çapraz etkileşim ve sektörlerarası işbirliğinin bazı istisnalar hariç “networking”‘ten pek de ileri gittiğini sanmıyorum.

Bana sorarsanız, etkili ve etkin stratejik güçbirliklerinin prensip olarak sadece (a) sermaye ortaklığı modelleri dahilinde, (b) arzulanabilir bir vizyon, (c) profesyonel stratejiler ve (d) güçlü ekiplerle gerçekleşebleceğine inananlardanım.

Ayrıca, ortaklık stratejisinin sürdürülebilir olması için kurumların onu mutlaka kendi iradeleriyle tasarlamalarını da öneriyorum.

Sosyal medya hesaplarım 

Twitter: https://twitter.com/UTYolacaner

Facebook: www.facebook.com/yolacanerconsulting

Google+: https://plus.google.com/utyolacaner/post

LinkedIn: https://tr.linkedin.com/in/utyolacaner

  • 0

Leave a Reply

Your email address will not be published.

X